Cu toţii simţim cum spaţiul pe disc devine parcă insuficient odată cu trecerea timpului. Îl vrem tot mai mare şi mai încăpător şi asta în condiţiile în care mulţi dintre noi nici nu mai ştiu să numere câte mii de miliarde de biţi încap în noul hard disk achiziţionat!
Inspirat de upgrade-ul către cea mai nouă tehnologie din domeniul stocării, dispozitivul de stocare SSD (Solid State Drive), vă voi întoarce azi în timp pentru a afla cum arăta şi cât de mare era primul hard disc construit vreodată.
Computerul IBM RAMAC 305
În anul 1956, compania IBM construieşte primul calculator din lume echipat cu hard disk, computerul RAMAC 305 (Random Access Method of Accounting and Control). Hard disk-ul din dotare aducea ceva nou fiind primul ce utiliza tehnologia capetelor mobile pe suprafeţele discurilor magnetice.
Desigur noutatea a însemnat la acea vreme dimensiuni impresionante. Pentru a fi conectate o consolă de comandă, unitatea de alimentare, unitatea de procesare şi 2 unităţi de stocare cu discuri, a fost necesar un spaţiu de 15 x 9 metri pătraţi. Computerul astfel asamblat în spaţiul imens cântărea peste 1 tonă!
Unitatea de stocare pe discuri IBM 350
Cum era de aşteptat vedetele erau hard disk-urile IBM 350. Cele 50 de discuri orizontale cu diametre de 610 mm, puteau stoca 5 milioane de caractere pe 6-biţi, echivalentul a 3,75 MegaBytes de astăzi.
Pentru selectarea discurilor (Random Acces Method), capetele de citire trebuiau să se deplaseze sus şi jos, apoi în interior şi în exterior, iar toate aceste manevre consumau timp important.
La o viteză de rotaţie de 1.200 rpm, rata de transfer nu depăşea 9.000 de caractere pe secundă, cu un timp de acces de 0,6 secunde.
Cu toate că greutatea computerului depăşea o tonă iar transportul se efectua cu elevatoare şi cu avioane cargo, peste 1000 de unităţi au fost construite şi vândute.
De reţinut este faptul că IBM a procesat în anul 1960, pentru prima dată electronic, datele de la Jocurile Olimpice de Iarnă din SUA, iar acest lucru a fost efectuat cu ajutorul unui computer IBM RAMAC 305, desigur echipat cu primul şi celebrul hard disk IBM 350.