În anul 1897 a fost patentată o altă minune tehnologică a trecutului, Cineorama. Este vorba de un ansamblu tehnologic pus în practică şi testat atât de devreme de inventatorul Raoul Grimoin-Sanson, însă care a fost desăvârşit abia în anul 1955. Dar să aflăm mai multe despre el.
Cinéorama a fost un proiect ce a pornit ca idee de la mai vechiul concept al picturilor panoramice şi a fost realizat cu ajutorul noii tehnologii, recent inventate şi anume proiecţia cinema.
10 proiectoare compuneau imaginea panoramică în unghi complet de 360 grade, desigur în sistem sincronizat, şi o proiectau pe tot atâtea ecrane mari având 81 metri pătraţi fiecare. 10 filme de 70 mm lăţime memorau informaţia necesară simulării unui zbor cu balonul deasupra Parisului.
Cu ocazia expoziţiei din anul 1900 de la Paris, totul a fost reprodus până în detaliu şi pregătit astfel încât, nu mai puţin de 200 persoane să poată viziona filmul panoramic direct dintr-o uriaşă nacelă de balon.
Filmele au fost realizate iniţial dintr-un balon real, antrenarea filmelor fiind sincronizată prin cuplarea celor 10 aparate de filmat la un singur motor de avans. Proiecţia celor 10 filme s-a făcut în acelaşi mod sincronizat, însă în sens invers, astfel ceea ce la filmare a însemnat decolare, la proiectarea către public a însemnat aterizare.