Istoric Monetăria Statului
Pe 24 februarie 1870, în prezenţa domnitorului Carol I, a primului ministru Alexandru Golescu şi a ministrului de finanţe Ion C. Brătianu, se inaugurează, într-un sediu special amenajat pe Şoseaua Kiseleff, prima Monetărie a României. Aici încep să se bată primele monede din România. Din păcate clădirea primei Monetării a fost demolată în anul 1912, după ce deja primise o altă întrebuinţare.
Abia după 50 ani de la baterea ultimelor monede româneşti în ţară, se inaugurează, în prezenţa regelui Carol al-II-lea, în 16 decembrie 1935, noul sediu al Monetăriei Statului. După ce în anul 1936, în doar câteva luni, Monetăria Statului demonstrează viteza şi rentabilitatea fabricării primelor monede de argint în ţară, începe şi producţia monedelor de nichel.
Moneda 50 lei 1937 – Carol II Regele Românilor
După înfiinţarea Monetăriei Statului, una dintre primele monede bătute iar în România a fost moneda de 50 lei 1937 – Carol II Regele Românilor.
Moneda din nichel conţinea inscripţionate pe avers: valoarea nominală de 50 LEI, anul 1937, stema României şi 2 ramuri de laur, iar pe revers: Carol II Regele Romanilor şi efigia regelui purtând coif de paradă. Atât aversul cât şi reversul au cercuri perlate pe contur. Moneda, foarte frumoasă, este opera gravorului Ion Jalea.
50 lei 1937 – Tiraj, circulaţie
Tirajul a fost mic, de doar 12 milioane monede şi din păcate acestea au şi fost retrase curând din circulaţie odată cu începerea războiului.
După retragere, monedele au fost demonetizate (presate într-o matriţă care a imprimat, atît pe avers cît şi pe revers, linii paralele sau cercuri concentrice) şi trimise spre topire în Germania, unde au fost confecţionate rondelele de fier placat cu nichel pentru viitoarele monede de 100 de lei 1943 şi 1944.
Moneda 50 lei 1937
Frumoasa monedă 50 lei 1937 – Carol II Regele Românilor nu trebuie să lipsească din colecţie!