Am admirat într-un articol recent câteva birouri frumoase ale trecutului, care prin masivitatea lor şi finisajele perfecte ne-au încântat profund. Astăzi vom admira alte piese de mobilier la fel de frumoase şi de rezistente: canapelele vintage ale trecutului.
Ştim că masivitatea are un mare dezavantaj şi anume greutatea mare, aspect deloc de neglijat. Masivitatea însă, înseamnă rezistenţă sporită şi mai ales durabilitate. Cele 2 calităţi par să doboare însă primul dezavantaj, căci doar ne dorim o mobilă care să ne însoţească o viaţă întreagă şi nu să se îndoaie chiar şi singură în lipsa vreunei sarcini.
În ceea ce priveşte designul vechi şi finisajele perfecte, alte 2 calităţi la fel de importante, acestea nu pot decât să încânte ochii gazdei şi ai vizitatorilor, iar argumentele menţionate deja cred că sunt suficiente petru a opta în final fără reţineri pentru o mobilă vintage ceva mai masivă.
Din fericire există producători în ziua de azi care pot reproduce asemenea piese vintage şi ne pot da ocazia trăirii unor momente de demult, alături de asemenea bijuterii de mobilier. Singura problemă rămâne preţul destul de mare, dar acesta este un aspect pe care prefer să nu-l abordăm azi…
Odată ajunşi în posesia unui asemenea mobilier de lux, la fel ca în cazul birourilor vechi, apare şi problema întreţinerii canapelelor vintage. Cel mai indicat, pentru curăţarea şi spalarea canapelei, este să apelaţi la firme de curăţenie specializate, deoarece operaţiunea trebuie să se facă cu atenţie sporită, cu aparate speciale de injecţie-extractie şi cu detergenţi speciali. Nu încercaţi singuri pentru că ar fi mare păcat să-i alteraţi finisajele şi materialele scumpe.
Asemenea canapele, e drept, se pretează cel mai bine „capetelor încoronate”, însă atunci când chiar îţi doreşti să te relaxezi pe o asemenea piesă de lux, sau să-i uimeşti pe toţi cei care îţi vor călca pragul, poţi lupta să ai una chiar acasă la tine! O asemenea canapea nu este doar o canapea şi atât, ci este o piesă de mobilier din materiale de calitate (catifea, piele şi lemn scump), cu sculpturi decorative şi ornamente de lux, cu spătar capitonat ornamentat cu trăsături distinctive, cu incrustaţii mozaic şi picioare cu gheare, cu perne fine de lux, toate fiind îmbinate într-un stil sofisticat ce creează în living un confort maxim şi o atmosferă regală.
Cu asemenea artă în jurul tău îţi vei cultiva bunul gust, atracţia şi grija pentru artă, ba chiar te vei transforma şi vei deveni un om ce va aprecia frumosul, un om manierat, elegant, cizelat. Destul de greu în ziua de azi, însă cei ce au utilizat asemenea mobilier în trecut, astăzi mi-ar da dreptate. Nu degeaba şi denumirile sunt sugestive precum Imperial Court, Princeton, Royale, sau poartă nume de palate celebre precum Versailles.
Un alt aspect ce dădea valoare canapelelor vintage era modul de realizare manual, cu finisaje efectuate artizanal. Totul era migălit de mână cu ornamente din belşug şi finisat cu atenţie. Chiar şi astăzi, producătorii se laudă cum că cele mai frumoase canapele ale lor sunt cele care au designul inspirat din modelele luxoase ale trecutului…