De la camera obscură la noile fotografii cu 100 de ani garanţie

Camera obscură a fost primul dispozitiv tehnic cu ajutorul căreia au fost imortalizate portrete şi peisaje. Ea apare într-o schiţă a lui Leonardo da Vinci încă din anul 1519. Totul părea foarte simplu privind preluarea imaginii însă imortalizarea ei a dat de furcă inventatorilor multe sute de ani la rând. Astăzi fotografia înseamnă mult mai mult. Tehnica fotoceramic de exemplu este strâns legată de multe alte tehnologii de neimaginat în trecut şi a ajuns să garanteze stabilitatea fotografiei chiar şi 100 ani! Dar să vedem cum a început totul…

Primele minute din istoria fotografiei s-au scurs începând cu anul 1790, când Thomas Wedgwood a experimentat pentru prima dată imortalizarea unei imagini pe un suport durabil, devenind astfel primul fotograf din istorie. A făcut posibil acest lucru cu ajutorul unei substanţe chimice sensibile la lumină şi cu primul aparat foto numit camera obscură. Desigur, reuşita de atunci însemna doar imortalizarea unor umbre ce nu au rezistat prea mult pe suport pentru că nu se cunoştea nici o metodă pentru a le face şi durabile.

Inventatorul francez Joseph Nicéphore Niépce face un alt mare pas în anul 1827, acesta realizând prima fotografie durabilă folosind un material ce se întărea sub acţiunea luminii, însă pe durata mai multor ore sau chiar zile întregi de expunere.

În 1837 Louis Daguerre continuă dezvoltarea fotografiei şi creează Dagherotipul ce obţinea imagini pe plăci fotografice, cu expuneri reduse de la ore întregi la doar câteva minute.

Dagherotip

Iată cum arătau primele fotografii obţinute cu acest aparat:

Portrete Dagherotip

Anul 1861 aduce realizarea primei fotografii color durabile de către Thomas Sutton. De aici dezvoltarea a avut loc pe multe planuri, fiind îmbunătăţite toate aspectele în paralel: timpul de expunere, calitatea şi durabilitatea imprimărilor, costurile de fotografiere şi procesare. Au trecut ani buni de atunci, fotografia se obţine astăzi atât prin metode clasice cât şi mai nou prin imprimare color. Comod, la domiciliu, simplu şi ieftin. Însă, deşi tehnologiile sunt performante ca rezoluţie, viteză sau nuanţe de culori, se pare că încă stabilitatea culorilor are de suferit în timp sub acţiunea factorilor naturali.

Unde s-a ajuns în ziua de azi pornind de la camera obscură? Există o nouă tehnologie de imprimare foarte rezistentă utilizată în special la fotografiile monumentelor funerare. Este vorba de fotografiile de tip foto ceramică sau Bohemia, ambele renumite pentru stabilitatea în timp a culorilor, cu 100 de ani garanţie! Şi asta chiar în condiţii naturale vitrege precum acţiunea directă a soarelui, a ploii şi a temperaturilor extreme!

Fotografii ceramică Bohemia

Privind în trecut la începuturile fotografiei, apoi în prezent la performanţele actuale, ne vom întreba negreşit: Oare cum va arăta şi prin ce tehnologii se va obţine peste secole fotografia viitorului?



De la camera obscură la noile fotografii cu 100 de ani garanţie publicat: 2020-08-16T08:05:58+02:00, actualizat: 2022-06-20T14:50:02+02:00 by Călătorie în Trecut