Anul a trecut şi iarăşi a venit vremea asigurării locuinţei. Este vorba de asigurarea obligatorie pentru locuinţe PAD, însă cum aceasta acoperă doar cutremurele, inundaţiile şi alunecările de teren, începem să prospectăm iarăşi piaţa pentru a găsi asigurari ieftine prin care locuinţa să fie cât mai bine protejată, atât împotriva tuturor tipurilor de dezastre naturale, cât şi împotriva oricăror accidente, defecţiuni ale reţelei electrice, ale instalaţiei de apă şi de canalizare etc. Pe lângă asigurări de locuinţă am întâlnit însă şi o altă categorie, cea a asigurărilor de construcţii şi montaj, iar gândul meu, focalizat deja pe nişa cutremure calamităţi – asigurări clădiri, a evadat din nou spre îndrăzneţele construcţii colosale ale trecutului şi s-a oprit în New York-ul anilor 1930…
Empire State Building, probabil cel mai faimos zgârie-nori din lume, a fost ridicat în vremuri foarte grele, mai exact în timpul Marii crize economice a lumii capitaliste din anii 1929-1933. Construirea clădirii a constituit un adevărat impuls încurajator pentru economia locală, devenind astfel un simbol al optimismului, speranţei şi încrederii în viitor. În ianuarie 1930 s-a început escavarea terenului, în martie 1930 a fost montată prima „piatră” a temeliei şi la doar câteva săptămâni s-a început montarea primelor coloane metalice.
Peste 3.400 de muncitori au fost angajaţi la construirea turnului, aceştia având astfel un venit şi un loc de muncă asigurat în acele vremuri grele. Majoritatea erau emigranţi din Europa.
Doar 5 muncitori şi-au pierdut viaţa conform informaţiilor oficiale în timpul construcţiei Empire State Building deşi condiţiile de lucru ne cam înfioară doar când privim pozele.
Un lucru însă este cert: curajul şi dăruirea muncitorilor nu au lipsit! Să ridici în acele vremuri o asemenea clădire de 340.000 de tone, cu aşa viteză de lucru, într-un singur an, ne cam lasă fără cuvinte…
Dintre curiozităţi mai putem menţiona faptul că desenele clădirii au fost realizate în doar două săptămâni, având desigur schiţe şi desene din proiecte anterioare, iar proiectarea înaltei clădiri s-a început de sus în jos.
În mai 1931 clădirea era gata! Inaugurarea acesteia s-a efectuat cu mare fast, când preşedintele Hoover a aprins luminile clădirii cu o simplă apăsare de buton din Washington.
La terminarea construcţiei în 1931, clădirea cu 6.500 de ferestre, 73 de lifturi, 102 etaje şi 443 metri înălţime a devenit cea mai înaltă clădire din lume iar recordul s-a menţinut timp de 40 de ani!
Empire State Building a fost atunci prima clădire ridicată cu mai mult de 100 de etaje şi a rămas chiar şi astăzi cel mai mare complex de birouri din America, după Pentagon, cu o suprafaţă totală de peste 250.000 de metri pătraţi şi un număr de peste 21.000 de angajaţi ce lucrează aici, zi de zi, în acest vechi turn, numit de Societatea Americană a Inginerilor civili drept una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne.