Istoria criptografiei cuprinde diverse aparate construite special pentru transmiterea în siguranţă a mesajelor dar şi aparate construite în scopul spargerii acestora…
Una dintre cele mai faimoase maşini de acest gen a fost Enigma, o maşină de criptare/decriptare utilizată de Germania începând cu anul 1926 până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Maşina electro-mecanică, asemănătoare unei maşini de scris, cripta mesajele cu ajutorul unor rotoare, al unui reflector şi al unui panou de conexiuni.
După o anumită configurare a maşinii, tastarea mesajului avea ca rezultat aprinderea unor lămpi cu litere sau chiar imprimarea, într-un mod codat. Mesajele codate păreau practic nedescifrabile. Astfel după alegerea rotoarelor, montarea lor într-o anumită ordine, setarea inelelor alfabetice şi configurarea conexiunilor în tabela de prize, se putea obţine un număr de 10^114 configuraţii posibile! … iar setările se schimbau zilnic, astfel o eventuală spargere trebuia reluată de la zero!
Deşi pare imposibil, în 1932 matematicianul polonez Marian Rejewsky, unul dintre cei mai mari criptanalişti ai tuturor timpurilor, a aplicat matematica pură în criptanaliză şi a reuşit găsirea unei soluţii pentru descifrare. El a emis o teoremă matematică recunoscută ulterior ca „teorema care a câştigat Al Doilea Război Mondial”. Maşina sa de decriptare s-a numit Bombe sau Bomba lui Rejewsky.
Totul frumos la început însă pe parcurs lucrurile s-au complicat, maşina Enigma devenind din ce în ce mai complicată iar complexitatea decriptării devenind imposibilă din motive tehnice şi financiare. Depăşiţi de posibilităţi, polonezii au împărţit secretul decodării şi aliaţilor francezi şi englezi.
Nefiind o treabă uşoară diverse maşini au fost construite în încercarea decodărilor, precum maşina Bombe creată de matematicianul şi criptanalistul britanic Alan Turing în anul 1940, maşină ce avea la bază o altă teorie interesantă: „dintr-o contradicţie se poate deduce totul”…
Ca număr de piese produse putem aproxima astfel: numărul maşinilor de tip Enigma a ajuns la 100.000, iar numărul maşinilor de tip Bombe la 200. Reţineţi că în lupta împotriva Germaniei naziste, acest aspect „mărunt” al decodării mesajelor a redus durata razboiului cu 2÷4 ani şi l-a împiedicat pe Hitler să câştige razboiul!