Evoluţia aparatelor de aer condiţionat

1. Aparatele de aer condiţionat

Iată că a venit sezonul cald şi, odată cu el, căldura parcă din ce în ce mai greu de suportat.

Descoperim iarăşi că nu mai rezistăm fără aparatele de aer condiţionat, indiferent că este vorba de locuinţe, automobile, locuri de muncă, magazine, hoteluri etc.



Bineînţeles că am început să fac iar pe dispecerul pentru rudele şi prietenii ce mă pun să caut pe internet informaţii şi contacte pentru instalare aer condiţionat, aparat de aer condiţionat X mii BTU, preţ aer condiţionat marca X şi tot aşa :)

Dacă la partea de achiziţionare şi de montaj lucrurile sunt relativ mai simple, să ştiţi că la partea de service este ceva mai greu, căutările mele extinzându-se cu fraze de genul service aer conditionat, agregat frigorific de schimb, compresor de schimb aer condiţionat, căutări după coduri complicate, căutări de componente, reparaţii, meseriaşi etc.

Intrând în contact cu aceste instalaţii de aer condiţionat era şi normal să ne întrebam cine le-a inventat şi când au apărut acestea nu? Iată şi răspunsurile.

2. Primele instalaţii de aer condiţionat

Egiptul este locul unde au fost utilizate pentru prima dată asemenea instalaţii de aer condiţionat.

Poate este prea mult să le numim astfel însă aici s-a încercat răcirea aerului aflat în încăperi închise cu ajutorul unor instalaţii primitive de răcire şi umidificare.



Conceptul a fost dezvoltat apoi în Roma antică unde agentul de răcire, ce consta în chiar apa rece, era dirijat printr-un sistem ingenios de conducte, răcea pereţii şi mai apoi aerul din încăpere.


3. Primul aparat electric de aer condiţionat

În anul 1902 inventatorul american Willis Carrier realizează primul aparat electric de aer condiţionat modern din lume.

Acesta era de mare capacitate şi avea toate cele patru funcţii de bază: controlul temperaturii, controlul umidităţii, controlul circulaţiei aerului şi al ventilaţiei, curăţarea (filtrarea) aerului.



Instalaţie veche de aer condiţionat pentru clădire

Instalaţie veche de aer condiţionat pentru clădire


4. Aerul condiţionat devine tot mai prezent

Treptat răcirea aerului este implementată în fabrici precum cele de armament şi muniţie, de bomboane şi dulciuri, de alimente, în tipografii etc.

Aerul condiţionat devine mai apoi tot mai prezent în teatre, cinematografe, magazine, hoteluri, restaurante, spitale, birouri, zgârie nori, vagoane, vapoare etc.



Instalaţiile devin aparate de aer condiţionat

Instalaţiile devin aparate de aer condiţionat


5. Aerul condiţionat în automobile

Începând cu anii 1950 aparatele de aer condiţionat încep să fie utilizate pe scară largă pentru răcirea aerului şi în automobile.


6. Industria aerului condiţionat se dezvoltă incredibil

Apar în paralel serviciile de mentenanţă, firme şi meseriaşi ce asigură instalări şi service aer condiţionat.

Industria se dezvoltă incredibil iar modul de viaţă se schimbă fundamental.

Confortul nu mai este opţional, aşadar sunt relansate multiple investiţii şi competiţii.



Aparatele de aer condiţionat se miniaturizează

Aparatele de aer condiţionat se miniaturizează


7. Aerul condiţionat în case şi apartamente

Şi aparatele de aer condiţionat rezidenţiale au un succes tot mai mare, aparatele portabile şi de tip în-fereastră efectuând acum rapid răcirea şi încălzirea încăperii, umidificarea, dezumidificarea şi filtrarea aerului, în case şi apartamente.


Aerul condiţionat devine ceva normal în locuinţe

Aerul condiţionat devine ceva normal în locuinţe



8. Aerul condiţionat astăzi

Unde s-a ajuns astăzi ştiţi foarte bine şi dumneavoastră!

Vorbim frecvent despre compresoare, condensatoare, ventilatoare, vaporizatoare şi telecomenzi şi, mai nou, vorbim de asigurarea confortului maxim în condiţiile unui consum minim de energie, cu performanţa de menţinere a temperaturii interioare la o diferenţă de doar o jumătate de grad Celsius.

Caracteristici şi funcţii avansate, la care nu visa nimeni în trecut, precum autodiagnosticare, auto-curăţare, telecomandă, timer, baleiere 3D, control Wi-Fi, mod nocturn, filtru antibacterian, senzor pentru prezenţa oamenilor, flux de aer cu efect Coandă, ionizare cu plasmă etc. au devenit astăzi ceva absolut normal.


Cum alegi aparatul de aer condiţionat: 12000, 18000 sau 24000 BTU?




Evoluţia aparatelor de aer condiţionat publicat: 2024-06-13T12:09:48+02:00, actualizat: 2024-06-13T12:52:45+02:00 by Călătorie în Trecut