Ştiaţi că primul microprocesor din lume a fost realizat în anul 1971 şi s-a numit Intel 4004?
Totul a început atunci când un grup de ingineri de la Intel a avut ideea de a proiecta un chipset format dintr-o familie de 4 cipuri, dintre care unul programabil, ce putea fi utilizat într-o varietate de produse şi aplicaţii …
Intel 4004 – Primul microprocesor din lume
Intel 4004 a fost prima unitate centrală de procesare realizată pe un singur chip şi primul procesor programabil pentru uz general.
Acesta a marcat începutul unei noi ere a electronicii integrate permiţând, simplu şi ieftin, controlul unei game largi de dispozitive electronice prin personalizare cu ajutorul funcţiilor software.
Micul procesor conţinea înghesuite pe o suprafaţă foarte mică nu mai puţin de 2300 de tranzistoare.
Microprocesorul pe 4 biţi avea frecvenţa de lucru de 180 kHz şi utiliza un set de 46 de instrucţiuni.
Lăţimea liniilor de circuit, respectiv tehnologia, era de 10 microni, adică de 10 ori mai subţire decât grosimea unui fir de păr.
Imaginaţi-vă succesul avut de acest microprocesor revoluţionar care, deşi avea doar mărimea unei unghii, avea puterea de procesare echivalentă cu cea a primului calculator electronic realizat în 1946, care ocupa însă ca spaţiu o încăpere întreagă!
Unitatea centrală de procesare i 4004 (C4004) funcţiona ca parte componentă a chipset-ului MCS-4. Acesta conţinea: memoria programabilă ROM 4001, memoria RAM 4002, registrul Shift Register 4003 şi microprocesorul CPU 4004.
Intel 4004 a rămas în istorie ca unul dintre cele mai mici procesoare intrate în producţia comercială şi primul microprocesor Intel din seria binecunoscută nouă astăzi.