Aflat în vizită la părintele meu, mare mi-a fost mirarea să constat că în magazia de unelte, pe raftul electricelor, au apărut două unelte noi şi impunătoare, un fierastrău electric cu lanţ şi un motofierăstrău cu lanţ, ambele marca Stihl. Drujba era o unealtă care mie în trecut îmi cam punea imaginaţia la încercare iar acum aveam ocazia să o înfrunt. Nu am stat pe gânduri şi am solicitat să dau o probă de lucru pentru a pregăti câteva lemne de foc. Rezultatul primei utilizări a întrecut orice aşteptări spulberând pe loc emoţiile şi temerile mele.
Aţi avut ocazia până acum să tăiaţi vreun lemn cu drujba? Dacă nu, atunci trebuie să aveţi încredere în ce vă spun: este mai uşor decât credeţi, unealta trebuie doar ghidată şi în rest îşi face treaba singură, incredibil de uşor. Nu degeaba cei versaţi taie crengile copacilor cu o uşurinţă deosebită, ridicând cu o singură mână drujba şi lăsând-o să taie singură sub greutatea proprie. Am testat-o pe diverse materiale şi va pot spune ca lucrurile sunt relativ la fel de simple chiar şi la felierea trunchiurilor ceva mai groase.
A fost incredibilă această experienţă şi brusc am simţit cum îmi creşte cheful de treabă. Aceasta a fost şi explicaţia părintelui gospodar care mi-a arătat cu o vizibilă mândrie realizările din jur. Secretul reuşitei constă în scule electrice profesionale, precise şi puternice, pe care te poţi baza, mi-a spus el. Trecând în inventar uneltele utilizate precum bormaşina, flexul, pistolul de vopsit, aparatul de sudură şi recent achizitionatele ferăstraie cu lanţ, a început să înşiruie lucrările efectuate: gardul exterior de pe două laturi ale curţii, gardul interior comun cu vecinul, delimitarea spaţiului animalelor, cabina WC, coteţul păsărilor, porumbarul, băncile solide din curte, pregătirea lemnelor pentru iarnă, îngrijirea copacilor, amenajările din curte, grădină, livadă… şi lista continuă. Acum, de uşurinţa mânuirii ferăstrăului electric cu lanţ m-am convins personal, de calitatea, puterea şi soliditatea sculelor Stihl m-am convins la fel pe viu, însă inventatorul şi evoluţia drujbei îmi erau încă necunoscute…
Istoria ferăstrăului cu lanţ
Prima punere în practică a unui lanţ tăietor a fost în domeniul medicinei. Astfel, începând cu anul 1783 apar diferite instrumente utilizate pentru secţionarea chirurgicală a oaselor, precum revoluţionarul Osteotom realizat de ortopedul german Bernhard Heine în anul 1830.
Ideea a fost preluată mai apoi cu succes în industria lemnului unde s-a dezvoltat cu acelaşi succes până în ziua de azi! La început primele modele realizate au fost foarte grele, voluminoase, aveau bare lungi şi erau operate de către două persoane.
Primul ferăstrău portabil cu lanţ este realizat în anul 1925 de către compania germana Festo.
Andreas Stihl, considerat părintele ferăstrăului cu lanţ modern, patentează şi dezvoltă în anul 1926 ferăstrăul electric cu lanţ, apoi motoferăstrăul cu lanţ acţionat de un motor cu gazolină. Acestea cântăreau 53, respectiv 63 de kilograme şi erau manipulate de două persoane. În 1929 Stihl începe deja producţia în masă.
Emil Lerp, fondatorul uneia dintre cele mai vechi companii producătoare de ferăstraie Dolmar, realizează în 1927 drujba cu benzină, „Tip A”, ce putea tăia vertical, şi începe producţia în serie.
În 1947 Joseph Buford Cox inventează lanţul de tip tocător inspirându-se după fălcile larvei gândacului de lemn. Designul sau este utilizat chiar şi astăzi la scară largă şi a constituit una dintre cele mai importante influenţe din istoria exploatării lemnului. Cox înfiinţează în 1948 compania The Oregon Saw Chain Company şi începe producţia.
În 1948 compania McCullock începe producţia de drujbe în America şi va acapara rapid piaţa producând drujbe mult mai uşoare, ce cântăreau doar 12 kilograme.
De atunci, ferăstrăul portabil cu lanţ a început să fie utilizat tot mai comod doar de o singură persoană, dezvoltarea drujbelor continuând cu îmbunătăţiri substanţiale. Carcasele au devenit tot mai uşoare prin folosirea aluminiului şi plasticului, motoarele au fost proiectate să fie cât mai puţin voluminoase, Stihl a introdus mânerul antivibraţii în 1964 iar Husqvarna a creat frâna automată pentru lanţ în 1973.
Astăzi, ferăstraiele cu lanţ (drujbele) moderne, electrice sau pe benzină, înlocuiesc în procent de sută la sută munca manuală de tăiere a lemnului, indiferent că este vorba de vastul domeniu al silviculturii sau doar de micile noastre gospodării.