Istoric Jetoane
Jetoanele au fost piese de metal de forma monedelor, emise de întreprinderi sau instituţii, pentru circulaţie restrânsă doar în limitele întreprinderii sau instituţiei respective.
Jetonul era inscripţionat cu valoarea sa nominală (lei, bani) sau unitatea naturală echivalentă (halbă de bere, pâine), denumirea întreprinderii sau instituţiei emitente şi uneori cu localitatea şi data emiterii.
Jetoanele au circulat între anii 1868 – 1916, cu valori (neoficiale) potrivite doar necesităţilor circulaţiei interne a emitenţilor.
Jetonul de 40 bani – Conserve Coroana Ploeşti
Din cauza circulaţiei extrem de restrânse şi a scopului strict determinat, jetoanele fabricii de conserve Coroana din Ploieşti au fost emise în puţine exemplare, din care au supravieţuit extrem de puţine până în ziua de azi.
Un jeton extrem de rar este cel emis în jurul anului 1900, cu valoarea de 40 bani, pentru a fi folosit doar în cadrul Fabricii de Conserve Coroana din Ploieşti şi care are inscripţionat pe revers Conserve „Coroana” Ploeşti.
În vremuri de demult, „Coroana” a fost o Fabrică de conserve alimentare din Ploieşti (Societate Anonimă Ploeşti, situată atunci pe strada Coloniei nr. 26), premiată cu Medalie de argint la Paris în anul 1900.
Jetonul 40 bani – Conserve Coroana Ploeşti
Jetonul 40 bani – Conserve Coroana Ploeşti este extrem de rar, aşadar de nelipsit din colecţia dvs!