În anul 1933 un nou bombardier gigantic îşi lua zborul în Uniunea Sovietică. Se numea Kalinin K-7 şi era unul dintre cele mai mari şi mai devastatoare avioane, ce surclasa cam tot ce exista în acele vremuri…
Proiectat de Konstantin Kalinin pentru ambele obiective, luptă şi transport, Kalinin K-7 avea un echipaj fix format din 11 persoane, iar după caz numărul celor transportaţi putea ajunge la 112 soldaţi cu echipament, sau 120 de civili. Pe lângă aceştia, alţi câţiva soldaţi operau armamentul de la bord ce consta în multiple tunuri şi mitraliere.
Giganticul avion avea 2 trenuri uriaşe de aterizate fixe, ce adăposteau scări, roţi uriaşe, mitraliere şi sisteme de încărcare a bombelor.
Înălţimea avionului era de 12,5 metri. Suprafaţa aripilor era uriaşă: 454 metri pătraţi! Comparativ, un B-52 avea 370 metri pătraţi. Anvergura sa era şi ea imensă: 53 de metri! Comparativ, bombardierul greu american B-10 avea anvergura de doar 21,5 metri. Kalinin K-7 a fost şi primul avion realizat vreodată cu coadă dublă.
Kalinin K-7 a mai fost adesea numit şi fortăreaţa zburătoare, datorită nenumăratelor tunuri şi mitraliere montate pe avion. Pentru a face faţă unei asemenea greutăţi totale de până la 38 de tone, iniţial au fost montate câte 3 motoare pe fiecare aripă şi unul în spate, însă ulterior au mai fost montate încă 2 pe aripi, numărul total ajungând la 9 motoare de 950 cai putere fiecare.
Ca bombardier, pe lângă trupele transportate, cu armamentul şi echipamentul complet al acestora, mai putea transporta aproape 10 tone de bombe, în timp ce B-52 putea transporta doar jumătate. În plus, trebuie să menţionăm şi armamentul de la bord ce consta în 16 tunuri şi mitraliere ce puteau arunca o adevărată ploaie de foc asupra inamicului.
Trebuie să recunoaştem că dacă varianta de luptă a avionului ar fi fost modernizată şi definitivată, ar fi fost înfricoşătoare şi devastatoare, având în vedere atât mărimea gigantică a fortăreţei zburătoare cât şi puterea sa uriaşă de foc…