Utilitatea pompelor submersibile
În cazurile fericite, luxul şi confortul sporit se pot asigura cu o sursă de apă independentă suplimentară, iar cei ce locuiesc la case ştiu deja că soluţia este utilizarea unei pompe submersibile pentru ape curate. În cazurile nefericite precum cutremure sau alte calamitaţi, apelăm tot la pompele submersibile pentru a asigura rezervele de apă. Aşadar, atât la bine cât şi la rău, se pare că avem mare de nevoie de ele.
Astăzi asemenea pompe submersibile din inox sau plastic de calitate se pot achiziţiona foarte uşor din magazinele online împreună cu toate componentele şi accesoriile necesare. Dar haideţi să ne întoarcem în timp şi să descoperim cine a inventat aceste pompe atât de utile şi cum au evoluat ele pe parcurs.
Prima pompă submersibilă electrică
În anul 1916, în Rusia, Armais Sergeevich Arutunoff inventează prima pompă submersibilă electrică pentru pomparea lichidelor din adâncime. Primele utilizări au avut loc în puţuri de apă, pe nave şi în mine. Peste câţiva ani emigrează în SUA şi caută aici potenţiali investitori însă toţi sunt sceptici susţinând că este imposibil ca un motor electric să funcţioneze în apă. Într-un târziu găseşte sprijin, aduce unele modificări şi începe a utiliza pompele chiar şi în puţurile de petrol.
Arutunoff a dovedit astfel contrariul, a înfiinţat compania REDA (Russian Electrical Dynamo of Arutunoff) şi a obţinut pe parcurs peste 90 de patente. Noua sa tehnologie ESP (Electric Submersible Pump) a avut un puternic impact în primul rând în afacerile cu petrol, pompele sale asigurând de-a lungul anilor succesul extragerii petrolului din sute de mii de puţuri de petrol! Averea agonisită a fost pe merit şi desigur pe măsură.
Pompa submersibilă de drenaj
Prototipul primei pompe submersibile de drenaj este realizat în anul 1947 de către Sixten Englesson.
B-pumps sau coliviile de papagal, cum au fost poreclite ulterior, au revoluţionat atât industria minieră cât şi industria de construcţii.
Deşi inventarea şi utilizarea pompelor submersibile a început atât de timpuriu, utilizarea lor în Statele Unite a luat amploare abia prin anii 1950.
Pompa submersibilă de canalizare
În 1956 Sixten Englesson inventează pompa submersibilă de canalizare, sau C-pump, aceasta având acelaşi succes la vânzare ca şi B-pump.
Pompe submersibile de mari dimensiuni
În anul 1960 Gould Pumps aduce noutăţi în industria pompelor submersibile precum pompe de mari dimensiuni cu dublă aspiraţie, pompe de mare presiune, pompe non-metalice şi o gamă întreagă de pompe submersibile pentru sistemele de alimentare cu apă de uz casnic.
Pompa submersibilă cu motor magnetic
Tot Gould Pumps introduce pe piaţă în anul 1994 două produse deosebite: pompa cu motor magnetic (Magnetic Drive Pump) şi pompa GS (Global Submersible).
Pompe submersibile inteligente
În anul 2001, KSB lansează prima pompa submersibilă inteligentă controlată de senzori. Modernizarea şi perfecţionarea lor continuă şi în zilele noastre.
Dar ce face ca aceste pompe să fie atât de răspândite şi să prezinte atâta interes? În primul rând pompele submersibile au cel mai mic preţ, nu sunt necesare cheltuieli pentru amenajări, iar costurile de exploatare sunt la fel de mici. În utilizare, riscurile şi zgomotul sunt aproape nule, răcirea este asigurată natural, amorsarea este permanentă şi, aşa cum timpul a dovedit-o, beneficiază în mod evident de avantajul fiabilităţii şi al unei vieţi lungi de utilizare.