Nu trece anul fără să ne dorim schimbarea telefonului vechi într-unul nou şi modern pentru că cel vechi a devenit deja nesatisfăcător. Cu ocazia reducerilor, dar nu numai, căutăm întruna telefoane ieftine şi cât mai performante şi de fiecare dată rămânem uimiţi de performanţele net superioare ale noilor telefoane mobile, în contrast cu preţul lor parcă tot mai mic. Cum este posibil acest lucru?
În primul rând zilnic apar noi şi noi tehnologii iar miniaturizarea depăşeşte limitele credibilului. În condiţiile în care liniile de montaj sunt gata pregătite şi în aşteptare pentru a le asambla, iar reţelele de telefonie funcţionează deja din plin, dezvoltarea noilor telefoane mobile este pe cât de rapidă şi spectaculoasă, pe atât de normală şi de explicabilă.
Când a început dezvoltarea telefoniei mobile? şi Care a fost primul telefon celular mobil comercializat vreodată?, sunt doar două întrebări al căror răspuns îl vom afla astăzi, desigur doar călătorind în trecut …
În anul 1973, Martin Cooper, părintele telefonului celular, a vorbit pentru prima dată la un prototip de telefon mobil. Martin Cooper, renumitul inventator american şi vizionar în comunicaţiile fără fir, a devenit astfel prima persoană din istorie care a realizat o convorbire publică ţinând în mână un telefon celular !
Imaginaţi-vă cum a pornit totul, când nu exista nimic din ceea ce cunoaştem astăzi şi când inventatorul său a rostit propoziţia: „Ne apucăm să facem un telefon mobil portabil”. Reacţia a fost: „Ce naiba e un telefon mobil portabil?”… Aceasta se întâmpla la începutul anilor ’70 când nu exista nimic pus la dispoziţie şi totul trebuia proiectat mai întâi, apoi construit de la zero. Timp de cincisprezece ani visul a fost pus în practică, pas cu pas. S-a început cu cercetările, a urmat construirea turnurilor şi mai apoi s-a pregătit infrastructura. Totul cu un cost imens: peste 100 de milioane de dolari! La final, după ce a fost gândită reţeaua şi totul a fost construit şi pus la punct, în anul 1983 a fost dezvelit oficial, primul telefon celular portabil comercial !
Motorola DynaTAC 8000X avea să devină atunci primul telefon mobil portabil oferit spre comercializare publicului larg. Aşa cum era de aşteptat, investiţia imensă avea să determine în cele din urmă un preţ ridicat al telefonului însă, în ciuda preţului de aproape 4.000 de dolari, această minune tehnologică a provocat în scurt timp o explozie de cereri, telefonul personal portabil fiind tot mai râvnit de cumpărători.
În ciuda eforturilor lăudabile, primul telefon mobil analogic, deşi redus foarte mult ca gabarit faţă de modelele portabile existente până atunci, a primit „calificative” precum „cărămidă” sau „prăjitor de creier”. Cântărind 2 kilograme, telefonul mobil oferea o autonomie de o jumătate de oră de convorbire, la o încărcare completă, şi un timp de aşteptare de 8 ore, în condiţiile în care încărcarea acumulatorului se efectua pe durata a 10 ore. Remarcăm dintre caracteristicile sale, capacitatea de a memora 30 de numere de telefon şi display-ul cu LED-uri colorate.
Cu toate aceste neajunsuri, şi în ciuda preţului ridicat, consumatorii au fost atât de impresionaţi de noul concept de a fi mereu şi oriunde accesibil având acest telefon portabil, încât s-au creat liste lungi de mii de cereri, numărul de abonaţi fără fir ajugând în doar un an la peste 300.000! Pentru prima dată, un număr de telefon nu se putea aloca doar unui loc anume, sau unei case, sau unui birou, ci acum mai nou, un număr se putea aloca unui individ, respectiv unei persoane…